Промяната за условията за достъп до помощта от Фонд Социална закрила е

...
Промяната за условията за достъп до помощта от Фонд Социална закрила е
Коментари Харесай

Около 150 семейства са получили помощ за обзавеждане след бедствия

" Промяната за изискванията за достъп до помощта от Фонд " Социална протекция "  е спомогнала за това през предходната година около 150 фамилии да бъдат утвърдени за целева поддръжка в размер до 2500 лева за закупуване на съоръжение и обзавеждане за семейството в резултат на бедствия. Някои към този момент са получили тази помощ, други следва да я получат ". Това изясни общественият министър Иванка Шалапатова по време на днешния парламентарен надзор.

Тя даде образец, че 133 фамилии, потърпевши при наводненията в Карловско през 2022 година, са получили такава поддръжка и да възстановят част от разноските си.

Шалапатова отговори на въпрос на депутата от парламентарната група на " Продължаваме Промяната-Демократична България " Иван Белчев по отношение на промени в законодателството за по-добро ориентиране на помощите и обществените услуги за оказване на по-ефективна поддръжка при спешни обстановки. Повод за заложения въпрос са разрушенията, породени от смерч, минал през селата Лъвино и Долец през ноември м.г. Бедствието в селата Лъвино и Долец е следващото, което ни изправи пред провокациите по какъв начин навременно и дейно да подкрепим потърпевшите фамилии, означи министърът.
 istock istock
Създадената добра организация на място на структурите на Министерството на труда и обществената политика (МТСП) и координацията с другите способени органи освен освен това злополучие, само че и при всички предшестващи го, е гаранция, че потърпевшите семейства в засегнатите региони получават навреме нужната им първа помощ в сериозна обстановка съгласно регламентите в законодателството, разяснява Шалапатова. Тя подсети, че еднократната помощ при бедствия е в размер на до 1512 лева

През пролетта би трябвало да бъде признат и планът на национална карта на обществените услуги, който се основава на към 300 разбора на потребностите от избран тип и потенциал услуги на районно и локално равнище. Картата би трябвало да подсигурява, че разкритите в дадена община услуги ще дават отговор в най-пълна степен на потребностите на жителите ѝ. Изготвя се и разбор за успеваемостта на общественото законодателство с акцент върху въздействието на предоставената поддръжка за преодоляване на затрудненията на подкрепените, осведоми също Шалапатова.

На база резултатите от това изследване ще бъдат направени оферти за съответните законодателни промени. Предстои синхронизиране на системите на общественото подкрепяне с тези, които са свързани с декларирането на приходи, с цел да се разпознават в действителност най-нуждаещите се от поддръжка хора и фамилии, уточни още министърът.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР